Індустрія моди продовжує невпинно рухатися до більш стійкого виробництва одягу. Пришвидшити цей процес довелося після розгромних документальних фільмів про fast-fashion індустрію. Бренди щороку виробляють величезну кількість одягу, а продавати не встигають, тай переробкою теж не займаються. А якщо додати до цього всього кількість ресурсів, які споживаються та експлуатацію робочої сили, то у результаті ми отримуємо нераціональне використання ресурсів та незворотній негативний вплив на екологію.
В зв’язку з цим вироби з органічної бавовни стають все популярнішими та затребуваними на ринку.
Але ж бавовна — волокно рослинного походження, тоді чому певні текстильні вироби ми називаємо “органічними”, а деякі — ні?
 
Органічна бавовна — це бавовна, вирощена з насіння без ГМО, без використання токсичних і стійких пестицидів та добрив.
Органічні методи виробництва призводять до зменшення токсичних викидів у повітря, воду та ґрунт. Вирощування органічних волокон є екологічно чистим процесом, яке не шкодить здоров’ю працівників і допомагає зменшити використання води, електроенергії та токсичних хімікатів.
Однак, щоб одяг продавався як органічний, він повинен бути органічним. Оскільки більшість брендів і роздрібних продавців купують готовий одяг, а не волокно чи тканину, вони повинні покладатися на органічні сертифікати, такі як Глобальний стандарт органічного текстилю (GOTS) або стандарт органічного вмісту (OCS).
OCS дозволяє напис на етикетках «зроблено з X% органічно вирощеної бавовни», тоді як наявність «органічної» етикетки GOTS забезпечує вміст щонайменше 95% сертифікованих органічних волокон. Одяг із вмістом не менше 70% сертифікованих органічних волокон може мати позначку «зроблено з органічних волокон.
 
 

Чому органічний текстиль коштує дорожче?

 
Як і у більшості речей вищої якості та етичної цінності, ви, ймовірно, побачите більш високу ціну у порівнянні органічної бавовни зі звичайною бавовною (або сумішшю поліестер-бавовна).
Більша ціна на органічний одяг зумовлена багатьма факторами пов’язаними з вирощуванням органічної бавовни:
 
• Вирощувати органічну бавовну дорожче, ніж звичайну бавовну
Ви можете подумати, що вирощування органіки має бути дешевим, оскільки органічне не використовує дороге насіння ГМО, дорогі добрива на основі нафти або дорогі токсичні гербіциди та пестициди. Але органічно добрива та ручна праця коштують дорожче, ніж звичайні хімічні методи.
 
• Збір органічної бавовни
Органічну бавовну фермери збирають вручну, без використання автоматизованих машин, які впливають на навколишнє середовище.
 
• Вартість сертифікації
Сертифікація органічного волокна обходиться виробникам органічного текстилю дорого. Така сертифікація потребує щорічного оновлення.
 
• Органічні тканини дорожчі у виробництві
Через відносно невелику кількість органічної бавовни її дорожче очищати та виготовляти. Майже вся органічна бавовняна тканина виробляється на підприємствах, які обробляють і виготовляють звичайні бавовняні тканини. Але перед тим як органічну бавовну можна буде переробляти на цих підприємствах, усі бавовняноочисні та ткацько-в’язальні машини повинні бути очищені від залишків переробки звичайної бавовни. Все це сприяє збільшенню витрат на виробництво тканин з органічної бавовни.
 
• Достойна оплата праці робітників на всіх етапах виробництва
Справедлива оплата праці є важливим механізмом промисловості органічного одягу, що значно збільшує його вартість. 
 
• Органічний одяг дорожче відправляти дистриб’юторам, роздрібним продавцям і клієнтам
Це не тому, що вони органічні, а тому, що розмір ринку набагато менший.
 
Незручна правда полягає в тому, що органічний одяг завжди буде дорожчим, ніж звичайний одяг. Хороша новина полягає в тому, що розрив цін буде продовжувати скорочуватися, оскільки розмір ринку органічного одягу зростає. Ми бажаємо, щоб кожен міг легко дозволити купувати собі органічний одяг. Але це станеться лише тоді, коли ми будемо працювати разом і підтримувати один одного.
 
На сайті Бергамо Україна ви можете знайти сертифікований органічних текстиль від компанії Solo Group, а саме брендів Sol`s та RTP Apparel.