Міжнародні екологічні стандарти: важливо й на часі

.


Екологічні проблеми на планеті з розвитком технологій, на жаль, не зменшуються, а поглиблюються. Останні десятиліття ми бачимо потужне спрямування суспільства на розв'язання питань про вуглецеві викиди в атмосферу, зменшення кількості шкідливих виробництв, перероблення сміття і т.д. Але всього цього не достатньо, особливо в тих умовах, коли недолугі й агресивні країни влаштовують війни й екологічні катастрофи. Як можна боротися за здорову планету, коли російський монстр підриває Каховську ГЕС і знищує гектари родючої, людей і тварин! Такі дії перекреслюють життя. Світова спільнота сидить у глибокій мушлі. Екоактивісти обирають дивний спосіб боротьби, обливаючи полотна імпресіоністів в картинних галереях, хоч потрібно бити в набат і користуватися іншими наративами. Ось в цих жахливих реаліях потрібно виділити діяльність тих компаній, котрі представляють екопродукцію.


Сталий бізнес та екологія


Екологія – це наука про навколишнє середовище. Вона вміщує сукупність знань про живі організми на різних рівнях біологічної організації, їхню еволюцію, просторовий розподіл і динаміку біологічних систем у часі. Екологи стоять на захисті навколишнього середовища від бездумного споживання ресурсів людьми. Вони закликають цивілізоване суспільство не нищити природу забрудненнями та токсичними відходами виробництв.

Відомий вчений-фізик, нобелівський лауреат Нільс Бор попереджав, що в майбутньому людство не загине в атомному божевіллі, а захлинеться у власних відходах. Світовий бізнес в Європі, США це почув й почав працювати в потрібному напрямку. Багато країн демонструють жорстке державне регулювання, щоб виробництва ставали екологічно чистими. Також бачимо тиск на компанії з боку споживачів і партнерів, які стають вимогливішими до екологічної складової бізнесу.

В Україні досить часто екологічні ініціативи компаній були переважно інформаційною складовою маркетингової кампанії, але поступово екомісія набирала обертів. Робота бізнесу не обмежується заміною в офісі одноразового посуду на багаторазовий, а охоплює багато сфер діяльності.

Серед гравців ринку повагу й репутацію екоорієнтованих компаній заслуговують партнери, які серйозно й по-дорослому втілюють в життя екологічні практики:

  • ініціюють суттєві кліматичні інвестиції;
  • працюють над скороченням викидів парникових газів;
  • фокусують свої екологічні зобов'язання на боротьбі з відходами пластиків;
  • виробляють та реалізують продукцію, яка має екологічні сертифікати.

Щоб зберегти планету для нащадків і своє власне здоров’я, потрібна інтенсивна переорієнтація суспільства на екотовари – це найкраще цивілізоване рішення.

Компанія Бергамо Україна пропонує своїм клієнтам товари, які відповідають світовим екостандартам і мають екологічні сертифікати. У нас можна вибрати одяг, пошитий з органічної бавовни, перероблених матеріалів (пластику та бавовни), без матеріалів тваринного походження і т.д.


Що таке екотекстиль


В ЗМІ до екотекстилю зараховують всі товари, виготовлені з екосировини, навіть перероблені з пластику, в широкому розумінні це так, але є нюанси. Екотекстилем називають матеріал, який на 100% складається з природних волокон і не містить шкідливих домішок. Вся екологічна текстильна продукція виробляється відповідно до стандартів і має сертифікати, що гарантують якість матеріалів з точки зору екології та соціальної відповідальності.

Наявність сертифіката – це впевненість, що сировина, з якої виробляються тканини або пряжа, є справді органічною, а також це гарантія, що були дотримані всі правила екологічно чистого виробництва. Сертифікати отримує тільки та продукція, де простежується відповідність вимогам на всіх етапах виробничого ланцюжка. Це важливий момент, тому що для захисту рослин від шкідників при вирощуванні бавовни використовують численні пестициди, а це створює небезпеку для здоров'я. Вовна вівці обробляється двічі на рік від паразитів, при вирощуванні шовкопрядів у промислових масштабах часто використовуються гормони для збільшення розмірів кокона, тому й в цих сегментах необхідний контроль.

А ще є процес відбілювання текстильної продукції з використанням хлоровмісних речовин, фарбування тканини, обробка матеріалів канцерогенними речовинами. При користуванні одягом з екотекстилю споживачі можуть уникнути всіх цих сумнівних радостей. Детальніше про органічний текстиль можна прочитати на блозі нашого сайту. З цієї статті ви дізнаєтесь, які існують екологічні сертифікати, що вони означають і як виглядає маркування на готовому одязі.


Сертифікація текстильної продукції


Інформацію про сертифікацію продукції можна знайти в її описі. Якщо коротко й по суті, то наявність сертифіката – це підтвердження третьою стороною задекларованої якості продукції та дотримання екологічних стандартів її виробництва. Маркування підтверджує відповідність стандарту.

Зацікавлення споживачів в наявності сертифікатів говорить про те, що свідомість людей росте у правильному напрямку. Доступність інформації про екоматеріали робить більш популярними одяг з органічного текстилю та перероблених продуктів.

Отже, розкажемо про сертифікати, які має продукція, представлена в інтернет-магазині Бергамо Україна. Весь перелік стандартів виглядає так:


OEKO-TEX® Standard 100

.


Сертифікат Oeko-Tex® Standard 100 гарантує, що виробники не використовували речовини, заборонені чинним законодавством ЄС та інших країн. Це азобарвники, формальдегіди, кадмій, нікель та інші. Також сертифікат не допускає використання речовин, які завдають шкоди навколишньому середовищу.

Цей стандарт – це система незалежних перевірок текстильної продукції на вміст шкідливих речовин. Споживач, який купує одяг з етикеткою Oeko-Tex® Standard 100, може бути впевненим, що кожен компонент цього виробу, кожна нитка, ґудзик чи інший аксесуар пройшов перевірку на вміст шкідливих речовин. Текстиль, що має сертифікат Oeko-Tex® Standard 100, ділиться на 4 класи, кожен з яких має різні показники допустимого вмісту хімічних речовин.

1 клас – товари для новонароджених. Включає вироби з текстилю та матеріали, що використовуються для виробництва текстильної продукції для дітей віком до 36 місяців (виняток – одяг зі шкіри).
2 клас – речі, які мають безпосередній контакт зі шкірою – одяг, велика частина якого торкається шкіри (білизна, сорочки, штани).
3 клас – включає продукти, які не мають безпосереднього контакту зі шкірою. Сюди входять вироби, в яких контакт зі шкірою має лише невелика їх частина (підкладки, набивання і т.д.).
4 клас – сюди входять матеріали для художнього оформлення. Це предмети домашнього вжитку, меблеві тканини, штори, оббивні тканини, скатертини, покриття для підлоги й матраци.

Oeko-Tex® Standard 100 був заснований в 1992 році австрійським Текстильним дослідним інститутом (OTI) і німецьким науково-дослідним інститутом Хохенштайн, з метою забезпечення об'єктивного і надійного маркування продукції для споживачів. Його мета – гарантувати безпеку продукції для здоров'я людей.

Стандарт забороняє використання речовин, які заборонені чинним законодавством багатьох країн, в тому числі і ЄС. Також заборона накладається на застосування небезпечних речовин, що поки не забороняються законодавством, але можуть нести загрозу здоров’ю. Крім того, сертифікат не допускає використання речовин, які завдають шкоди навколишньому середовищу.

За сертифікацію Oeko-Tex® Standard 100 відповідальні 17 дослідницьких інститутів. Розробка й підтримка цього тестування – це міжнародна спільнота з філіями, що знаходяться в більш ніж в 40 країнах світу. Знак про проходження цієї процедури добре знають споживачі, він гарантує якість і безпеку придбаних текстильних виробів.

Вироби з текстилю з маркуванням Oeko Tex 100:

  • не містять барвників, що викликають алергію або виділяють канцерогенні аріламіни;
  • піддавалися перевірці на наявність хлорованих фенолів і пестицидів;
  • не містять формальдегіду або рівень його змісту значно нижче допустимого законодавством мінімуму;
  • мають pH, відповідний шкірі;
  • не містять хлорорганічних сполук.

Процес сертифікації охоплює ретельну перевірку на наявність довгого списку хімічних речовин, включаючи свинець, сурму, миш'як, фталати, пестициди та хлоровані феноли. Забороненими є азофарби, хлоровані феноли, хлорорганічні бензол і толуолу, фталати в дитячому одязі та ін.

Стандарт STANDARD 100 від OEKO-TEX® має декілька додатків, які посилюють вимоги до продукції. Так, додаток 4, клас продукції 2 гарантує, що товари не містять пестицидів і важких металів. Додаток 6 органік, клас продукції 1 декларує, бавовна органічна і не містить ГМО.

Ми пропонуємо якісний одяг, що має сертифікат STANDARD 100 від OEKO-TEX®.


*Ліоцелл – текстильне волокно, що отримується хімічним шляхом з целюлози.

 ⇑ 

GRS – Global Recycled Standart

.


The Global Recycled Standard (GRS) або Глобальний стандарт вторинної сировини – це міжнародне добровільне маркування, що гарантує ідентичність вмісту органічних волокон та матеріалів в процесі виробництва, від фермерського господарства до готової продукції. GRS – це етикетка, яка дозволяє перевіряти й відстежувати перероблений матеріал протягом всього виробничого ланцюга. Також контролюється використання потенційно небезпечних речовин та умов праці. Продукти з сертифікатом GRS повинні містити принаймні 50% переробленого матеріалу.

Прекрасним прикладом продукції, що має сертифікат GRS є футболки унісекс SOL'S Legacy, які виготовлені з переробленої та звичайної бавовни у співвідношенні 50%:50%, та SOL'S Odyssey, моделі пошита з тканини зі складом – 55% перероблена бавовна і 45% перероблений поліестер.

Це один із найпоширеніших стандартів сертифікації текстильних виробів, які виготовлені з перероблених матеріалів. Стандарт GRS у 2008 р. був спочатку розроблений Control Union Certifications, а 1 січня 2011 р.право власності перейшло до Textile Exchange.

Важливо зазначити, що цей добровільний стандарт для відстеження та перевірки вмісту перероблених матеріалів у кінцевому продукті поширюється на весь ланцюг виробництва продукції. Global Recycled Standard охоплює:

  • підготовку й обробку сировини;
  • виробництво продукції; пакування;
  • маркування;
  • торгівлю та розповсюдження всіх товарів, виготовлених із мінімум 20% перероблених матеріалів.

Сертифікат Global Recycled Standard мають жіночі куртки-парки NEOBLU Alfi women.

Стандарт відстежує дотримання екологічних принципів, соціальних вимог, хімічного складу продукції. Також GRS встановлює вимоги до сторонньої сертифікації переробленого вмісту, ланцюга постачання, соціальних і екологічних практик, а також хімічних обмежень.

Куртки флісові жіночі SOL'S Factor women з маркуванням GRS виготовлені зі 100% переробленого поліестеру.

Світшоти з коміром поло SOL'S Heritage виготовлені з тканини, в складі якої 50% перероблена бавовна і 50% – звичайна.

Панами SOL'S Bucket Nylon виготовлені зі 100% переробленого нейлону.

Глобальний стандарт вторинної сировини підтримує компанії, які прагнуть перевірити вміст перероблених продуктів у своїх товарах і які свідомо несуть відповідальність за екологічні та хімічні методи виробництва цих продуктів.

Всупереч тому, що стандарт GRS належить Textile Exchange, асортимент продукції не обмежується тільки текстилем і може включати будь-які вироби, що містять у своєму складі перероблені матеріали. Усі використані матеріали перевіряються на відповідність визначенню ISO. Для розуміння нагадаємо, що ISO (International Organization for Standardization) – це міжнародна організація, метою діяльності якої є ратифікація стандартів, розроблених спільними зусиллями представників з різних країн.

Метою даного стандарту є збільшення використання перероблених матеріалів у різних виробах і зменшення або повне усунення шкоди, спричиненої їх виробництвом. Товари, які відповідають усім вимогам стандарту, маркуються логотипом GRS.

 ⇑ 

PETA Approved Vegan

.


Сертифікат PETA-Approved Vegan отримують товари, які не містять жодних матеріалів тваринного походження. Це може бути одяг, аксесуари, меблі та предмети домашнього декору, виготовлені з веганських матеріалів. Вони є чудовою альтернативою продуктам тваринного походження, таким як шкіра, хутро, шовк, пір’я або кістка. Веганські матеріали, які застосовують для виготовлення речей, повинні бути схваленими PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

Благодійна організація PETA «Люди за етичне поводження з тваринами» була заснована в 1993 році. PETA прагне захищати права тварин і робити світ більш цивілізованим. Інформуючи політиків та лідерів думок, організація намагається покращити добробут тварин в усіх куточках планети. Вона активно працює в різних секторах: тваринництво, лабораторії для тестування тварин, сектор розваг, а також виробництво одягу. Одна з перших організацій інформувала світ про трагедію після підриву Каховської ГЕС, розмістивши відео, на яких рятують тварин в затопленому Херсоні та селах.

Позначка на готовому одязі PETA-Approved Vegan говорить про те, що бренди, які випускають ці вироби, можуть гарантувати своїм клієнтам, що вони не використовують у своїй продукції матеріали тваринного походження.

Такий вигляд мають лонгсліви з сертифікатом PETA Approved Vegan. Модель SOL'S Pioneer LSL виготовлена зі 100% переробленої органічної бавовни. Приємна для тіла. Склад тканини не містить жодних елементів тваринного походження.

Серед модних жилетів модель SOL'S Wave men з маркуванням PETA Approved Vegan має водовідштовхувальні властивості й виглядає дуже стильно. Жилет виготовлений зі 100% нейлону.

Сертифікат PETA Approved Vegan видається брендам, які подають заявку в People for the Ethical Treatment of Animals. Якщо при розгляді заявки не буде виявлено жодних проблем, виробник отримає даний стандарт. Для отримання цієї сертифікації не потрібно жодних випробувань, тому деякі споживачі трохи критично налаштовані щодо цього стандарту. Але PETA рекомендує проводити лабораторне тестування, щоб дослідити, що продукція не містить матеріалів тваринного походження, і надає можливість робити це на свій розсуд.

Такий сертифікат можуть мати не всі продукти бренду, а одна модельна лінійка. Зараз у багатьох торгових марок є колекції веганського одягу чи взуття. Стандарт PETA Approved Vegan допомагає компаніям, які хочуть чітко заявити, що вони виробляють веганські продукти, продемонструвати це. Уникаючи використання продуктів тваринного походження у своїх товарах, виробники інформують споживачів, що вони прагнуть знизити рівнем жорстокості у нашому світі та підвищити екологічні стандарти. Люди з широким кругозором і нормальним почуттям емпатії зможуть носити веганський одяг та взуття, знаючи, що при виробництві цих товарів тварини не постраждали.

Сертифікація PETA Approved Vegan допоможе дружнім до тварин брендам стати відомими й вписатися у філософію цивілізованого бізнесу.

Футболки SOL'S Legacy з круглим вирізом теж мають маркування PETA Approved Vegan. Футболки виготовлені з тканини, що містить 50% переробленої та 50% звичайної бавовни. Жодна тварина при виготовленні цих моделей не постраждала.

Футболки поло SOL'S Summer II теж мають відповідний сертифікат. Це якісні моделі, які довго носяться, виготовлені зі 100% гребінної бавовни.

 ⇑ 

RoHS_Restriction of Hazardous Substances Directive

.


RoHS – Restriction of Hazardous Substances (обмеження використання небезпечних речовин). Директива RoHS була вперше опублікована у 2003 році. Вона обмежує вміст певних небезпечних і шкідливих речовин в електричному та електронному обладнанні, які завдають шкоди навколишньому середовищу та здоров’ю населення.

З 2013 року в Європейському союзі набрала чинності нова директива 2011/65 / EU, названа скорочено RoHS2 (Restriction of Hazardous Substances). Дана директива встановлює вимоги щодо обов'язкового контролю вмісту небезпечних і шкідливих для людини й навколишнього середовища речовин в електрообладнанні в рамках обов'язкової CE сертифікації та маркування продукції для європейського ринку. Перш за все, вона встановлює допустимий рівень вмісту шкідливих речовин в продукції, а також ступінь шкідливих випромінювань, які випускає конкретний товар.

.

Директива контролює норми забезпечення і точну концентрацію в обладнанні наступних речовин:

  • кадмій;
  • свинець;
  • ртуть;
  • хром шестивалентний;
  • полібромований дифеніловий ефір;
  • біфеніли полібромінантні.

Директива 2011/65 / EU RoHS поширюється на наступні категорії продукції:

  • побутова техніка;
  • комп'ютерне та телекомунікаційне обладнання;
  • електроприлади;
  • освітлювальне обладнання;
  • електроінструменти;
  • спортивні товари;
  • дитячі іграшки;
  • торгові автомати.

Директива RoHS застосовується до будь-якої компанії, яка безпосередньо виробляє, продає або здійснює дистрибуцію електричної та електронної продукції на території ЄС. Крім того, вона може бути застосована, якщо компанія продає подібну продукцію третій стороні, яка здійснює її дистрибуцію в країнах ЄС. Оскільки мова йде не про рекомендації, а про директиву, норми RoHS мають обов'язкову силу для всіх країн-членів ЄС, хоча і допускають деякі варіації в їх застосуванні.

Інтернет-магазин Бергамо Україна пропонує якісні жилети та куртки з підігрівом від бренду Thermalli, що мають сертифікат RoHS. Всі вироби безпечні, обігрів працює від повербанка, в асортименті жіночі, чоловічі та моделі унісекс.

Продукти в рамках директиви RoHS2 мають відображати знак CE, ім'я та адресу виробника, а також серійний номер чи номер партії. Регулювання також вимагає від більшості учасників ланцюжка постачання продукту (імпортера та розповсюджувачів) зберігати та перевіряти цей документ, а також забезпечувати дотримання процесу відповідності та правильність перекладу мовою для інструкцій. Виробник повинен зберігати певну документацію для підтвердження відповідності, відомої як технічний файл або технічні записи.

 ⇑ 

EVE VEGAN

.


EVE VEGAN стандарт гарантує відповідність міжнародним веганським критеріям, які зазвичай підтверджуються основними асоціаціями Європи. Це офіційна добровільна марка для тих, хто шукає гарантовані продукти без інгредієнтів тваринного походження.

EVE VEGAN – незалежна організація, яка займається оцінкою відповідності веганських продуктів і послуг. Її досвід визнаний у всьому світі, а програма сертифікації вважається однією з найнадійніших на ринку. Внутрішня політика компетентності, незалежності та неупередженості сприяє консолідації контролю EVE VEGAN над сертифікованими операціями для максимальної гарантії. Система сертифікації передбачає участь різних кваліфікованих експертів.

Знак сертифікації EVE VEGAN був заснований у 2016 році. Він потрібен, щоб задовольнити потреби захисту споживачів разом із розвитком веганського ринку. Програма сертифікації надає необхідні гарантії, довгострокове бачення та глибокі структурні зобов’язання серед усіх сертифікованих.

Маркування EVE VEGAN на пакуванні харчових продуктів, які поступають в продаж, гарантує, що вироби не містять ніяких елементів тваринного походження, включаючи продукти:

  • розведення;
  • забою;
  • полювання;
  • рибальства.

Також це інформація про те, що ці товари не тестувалися на живих тваринах. Метод, умови виробництва й сама упаковка теж підлягають контролю перед сертифікацією. Незалежна веганська сертифікаційна марка є відмінним маркером для соціально відповідальних споживачів, які без вагань куплять такий веганський продукт, а не просто товари якогось бренду. Щоб не розчарувати своїх клієнтів, багато виробників, які інвестують в розвиток та перспективу, хочуть отримати сертифікацію EVE VEGAN.

Веганські критерії все частіше лежать в основі запитів магазинів великої дистрибуції. Сертифікація EVE VEGAN є маркером прозорості, який засвідчує контроль з боку законної та незалежної організації. Організація видає веганські сертифікати відповідності на:

  • всю сировину;
  • напівфабрикати;
  • готову продукцію;
  • всі види виробництва, які хочуть підтвердити свою якість і відсутність елементів тваринного походження та жорстокого поводження.

Сертифікат можуть отримати виробники харчової, косметичної, текстильної та інших галузей.

Серед текстильних виробів, які пропонує компанія Бергамо Україна сертифікат EVE VEGAN мають кепки бренду K-up. Це якісні сучасні моделі пошиті зі 100% бавовни.

Процедура сертифікації EVE VEGAN вимагає регулярного контролю документів, умов виробництва та системи менеджменту якості кожної компанії, що бажає отримати знак сертифікації. Знак сертифікації EVE VEGAN дозволяє харчовим, косметичним або текстильним компаніям отримати сертифікат продукту або фабрики й скористатися перевагами нового привабливого ринку. Отримання заводського сертифіката забезпечує їх клієнтам доступ до інформації відповідно до вимог знаку EVE VEGAN. Знак сертифікації є виключною власністю Expertise Végane Europe, єдиної компанії, уповноваженої видавати сертифікати відповідності.

 ⇑ 

Organic blended content standard

.


Organic blended content standard (Стандарт органічного вмісту, OCS) – це добровільний глобальний стандарт, який встановлює критерії сторонньої сертифікації органічних матеріалів і ланцюжка постачання. Стандарт поширюється на будь-який нехарчовий продукт, який містить 5-100% органічного матеріалу. Даний стандарт:

  • перевіряє наявність і кількість органічної речовини в кінцевому продукті;
  • відстежує потік сировини від джерела до кінцевого продукту;
  • весь процес сертифікується акредитованою третьою стороною.

OCS покладається на перевірку третьої сторони, щоб підтвердити, чи містить кінцевий продукт точну кількість певного органічно вирощеного матеріалу. OCS дозволяє проводити прозору, послідовну та комплексну незалежну оцінку та перевірку заяв про вміст органічних матеріалів у продуктах.

OCS охоплює обробку, виробництво, пакування, маркування, торгівлю та розповсюдження продукту, який містить принаймні 5% сертифікованих органічних матеріалів. Його можна використовувати як інструмент для зв’язку між компаніями, щоб надати компаніям засоби, які гарантують, що вони продають якісний продукт.

Мета запровадження стандарту органічного вмісту OCS – побудувати глобальну модель виробництва волокон і матеріалів, яка позитивно впливає на планету. В основі стратегії лежить мета допомогти індустрії моди, текстилю та одягу зменшити викиди парникових газів, які виникають від виробництва волокна та сировини, на 45% до 2030 року.

Відстеження процесу вирощування органічних волокон заохочує фермерів переходити на органіку. Стандарт OCS дає можливість промисловості перевіряти вміст органічних продуктів у сировині, яку вони купують. Виробники можуть повідомити представникам галузі про свій органічно вирощений продукт. Таким чином, фермери, які вирощують органічне волокно, отримують доступ до світового ринку органічної продукції.

Інтернет-магазин Бергамо Україна пропонує багато товарів, які мають стандарт органічного вмісту OCS. Моделі можна вибрати серед чоловічих, жіночих та дитячих футболок, худі, сорочок та ін.



Є кілька переваг отримання сертифіката Organic blended content standard: з одного боку, етикетка є стандартизованим і міжнародним інструментом комунікації, який дозволяє донести до споживачів зобов’язання компанії-виробника, підкріплені перевіркою третьої сторони. З іншого боку, процес сертифікації базується на аудиті, який дає рекомендації щодо передового досвіду з метою постійного вдосконалення методів виробництва. Вибір пройти сертифікацію є добровільним процесом, який залежить від бажання компанії.

 ⇑ 

Organic 100 content standard

.


Organic 100 content standard – це стандарт органічного вмісту (OCS), що застосовується до будь-якого нехарчового продукту, який містить 95-100% органічного матеріалу. Отримання сертифіката говорить споживачам, що наявність і кількість органічного матеріалу в кінцевому продукті перевірена. Більш того, відстежене постачання сировини від фермерського поля до кінцевого продукту.

OCS 100 охоплює обробку, виробництво, пакування, маркування, торгівлю та розповсюдження продукту, який містить не менше 95% сертифікованих органічних матеріалів. Його можна використовувати як інструмент для зв’язку між компаніями, щоб надати компаніям засоби, які гарантують, що вони продають якісний продукт за свої гроші.

Organic 100 content standard – це добровільний глобальний стандарт, який встановлює критерії сторонньої сертифікації органічних матеріалів і ланцюжка постачання.

Основні переваги сертифіката OCS:

  • відстежується весь виробничий ланцюг;
  • сприяє використанню волокна з органічного сільського господарства;
  • в наявності прозора комунікація через маркування;
  • є зобов'язання зацікавлених сторін.

Зразки товарів з сертифікатом Organic 100 content standard.


Отримати сертифікат Organic 100 content standard можуть виробники сировини, переробники та виробники текстилю, дистриб’ютори, імпортери, бренди або будь-який учасник текстильного ринку.

 ⇑ 

GOTS – Global organic textile standard

.


Global organic textile standard (GOTS) або Глобальний стандарт органічного текстилю був розроблений провідними органами стандартизації для визначення всесвітньо визнаних вимог до органічного текстилю. За нормами стандарту відстежується весь процес створення продукції:

  • збір сировини;
  • екологічно та соціально відповідальне виробництво;
  • маркування текстильних виробів.

Текстильна продукція, сертифікована GOTS, надає споживачеві надійну гарантію.

GOTS було засновано чотирма відомими організаціями.

  • Міжнародна асоціація натуральної текстильної промисловості (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft, IVN), Німеччина
  • Японська асоціація органічної бавовни (Organic Cotton Association, JOCA)
  • Organic Trade Association (OTA), США
  • Soil Association (SA), Великобританія.

Перші дві з них (IVN та JOCA) є організаціями текстильної промисловості. Інші дві (OTA та Soil Association) займаються органічним сільським господарством та харчовими продуктами. Разом вони мають значний досвід просування «органіки». Організації розробили індивідуальні стандарти обробки органічного текстилю. GOTS виник із бажання гармонізувати всі окремі стандарти, щоб вони були визнані на міжнародному рівні. Організація GOTS спиралася на поради та внесок інших відповідних міжнародних організацій й експертів галузі.

Відправною точкою для розробки Global Organic Textile Standard (GOTS) стала конференція Intercot 2002 у Дюссельдорфі (Німеччина). У той час на ринку органічного текстилю існувала велика кількість різних стандартів, вони були перешкодою для міжнародного обміну та визнання органічного текстилю, викликали плутанину серед виробників, роздрібних торговців та споживачів. За результатами семінару було створено міжнародну робочу групу. Після чотирьох років переговорів і роботи у 2006 році був прийнятий «Глобальний стандарт органічного текстилю» та проведено першу сертифікацію.

.

GOTS замінив велику кількість стандартів окремих компаній з багатьох країн.

  • Північноамериканський стандарт волокна – Organic Trade Association (США)
  • Рекомендації «Naturtextil IVN сертифіковано» – Міжнародна асоціація натуральної текстильної промисловості (Німеччина)
  • Стандарти обробки та виробництва органічного текстилю – Soil Association (Англія)
  • Сертифікація та стандарти для продуктів з органічної бавовни – Японська асоціація органічної бавовни (Японія)
  • Стандарт екологічного текстилю EKO
  • Control Union Certifications (раніше Skal International, Нідерланди)
  • Стандарти для органічного текстилю – Ecocert (Франція)
  • Стандарт органічного текстилю – ICEA (Італія)
  • Стандарти органічного текстилю – ETKO (Туреччина)
  • Стандарти органічного волокна – Oregon Tilth (США)
  • Стандарти обробки органічних текстильних виробів – OIA (Аргентина).

Асортимент товарів інтернет-магазину Бергамо Україна включає товари різних брендів, які мають сертифікат GOTS. Особливо привертають увагу якісні й стильні поло, призначені для чоловіків та жінок.



Сьогодні споживачі та роздрібні торговці визнають і приймають GOTS як основний стійкий стандарт, який відповідає екологічним та соціальним критеріям. Це кращий стандарт для органічних текстильних виробів.

 ⇑ 

ISO 15797

.


Стандарт ISO 15797 має повну назву «Текстиль. Промислове прання та процедури обробки для тестування робочого одягу». Цей документ визначає процедури випробувань та обладнання, які можуть бути використані для оцінки робочого та спецодягу, призначеного для промислового прання, з включенням, де це доречно, деяких засобів індивідуального захисту.

Ці процедури та обладнання служать основою для тестування відповідних властивостей:

  • стабільність розмірів;
  • колірні характеристики; зминання;
  • зморщування швів;
  • пілінг;
  • візуальні аспекти в цілому.

ISO 15797:2017 не надає інструкцій та специфікацій щодо процедур та обладнання, які мають використовувати промислові пральні. Оскільки відтворення промислових процесів прання білизни (прання та сушіння/оздоблення) у лабораторних умовах часто непрактично, цей документ пропонує підхід із використанням визначеного проміжного обладнання та точних процедур випробувань, які можна використовувати для оцінки робочого одягу, призначеного для промислового прання.

Відповідно, стандарт ISO 15797 відображає симуляцію реальних умов промислової пральні. У деяких випадках випробування прання робочого одягу в реальному промисловому обладнанні є доцільним для остаточного визначення сумісності продукту та процесу. Нема потреби тестувати з використанням усіх восьми процедур прання або обох процедур сушіння. Вибираються процедури прання та сушіння, які найкраще відповідають характеристикам тканини або складу тканини та призначенню.

ISO – абревіатура, яка походить від англомовної назви Міжнародної організації зі стандартизації (International Organization for Standardization). Ця міжнародна організація розробляє стандарти, дотримання яких гарантує, що продукти та послуги є безпечними, надійними та якісними, а виробничі процеси побудовано на використанні максимально ефективних ресурсів із мінімальним впливом на навколишнє середовище.



Прикладом одягу з сертифікатом ISO 15797 є чоловічі футболки PRO WEAR, які виготовлені з тканини зі складом: 60% бавовна та 40% поліестер, та жіночі футболки PRO WEAR CARE, для виготовлення цих моделей використали матеріал, в якому 50% бавовни й 50% поліестеру.

Стандарти ISO (ІСО) виробники й споживачі сприймають як синонім гарантії якості. Вони можуть бути розроблені для різноманітних галузей промисловості. Більшість стандартів ISO використовуються у багатьох країнах світу, в тому числі й в Україні. Українська національна версія стандартів називається ДСТУ ISO.

 ⇑ 

HACCP /DIN10524

.


Стандарт HACCP/DIN 10524 містить вимоги щодо виготовлення, вибору, застосування та обслуговування одягу для працівників виробництва харчової продукції та громадського харчування, пошитого з тканини або трикотажного полотна. Метою цього стандарту є реалізація принципів ХАССП (НАРСР), які можуть розглядатися як необхідні заходи щодо запобігання небезпек (або їх зниження до прийнятних рівнів). Небезпеки можуть бути пов'язані із застосуванням одягу для працівників, який має гарантувати безпеку харчової продукції.

HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) – це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. Основні засади впровадження НАССР відображено в міжнародних стандартах та Кодексі загальних принципів гігієни харчових продуктів.

НАССР систематизувала численні санітарні та технологічні норми й правила виробництва та полегшила поточний контроль. Вона вивела продукцію на міжнародний рівень стандартизації для експортно-імпортних відносин. Підприємствам з новим сучасним обладнанням легко застосувати це у виробництві, але стандарт побудовано так, щоб врахувати можливості до розвитку всіх підприємств.

В Україні вимоги щодо розробки та впровадження систем управління безпечністю харчової продукції за принципами НАССР задекларовані ДСТУ 4161-2003 «Система управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» та ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга».


Зразки одягу зі стандартом HACCP/DIN 10524 з інтернет-магазину Бергамо Україна.



Стандарт HACCP/DIN 10524 інформує про санітарно-гігієнічні вимоги, що висуваються до одягу працівників, які контактують з харчовою продукцією в процесі її виробництва. Цей стандарт може застосовуватися організаціями, що:

  • виробляють;
  • обробляють;
  • випускають в обіг харчову продукцію.

HACCP/DIN 10524 призначений для надання допомоги у виготовленні та застосуванні одягу для працівників виробництва харчової продукції та громадського харчування. Цей стандарт не поширюється на окремі положення нормативних актів, пов'язаних з безпекою харчової продукції.

 ⇑ 

EU Ecolabel

.


EU Ecolabel – це європейський знак сертифікації, який надається екологічно чистим продуктам або послугам. Маркування свідчить, що продукт випущений з дотриманням високих екологічних стандартів та безпеки для здоров'я людини.

Стандарт EU Ecolabel – це європейська програма, яку було запроваджено у 1992 році. До неї можна приєднатися добровільно. Програма створювалася з метою заохочення стратегій, що вводять на ринок екологічно чисті продукти та послуги. Це спонукає виробників зменшувати відходи та викиди CO2 під час усіх процесів.

Маркування присуджується на основі екологічних критеріїв, прийнятих Європейською комісією. У їх розробці брали участь науковці, експерти, а також представники різних зацікавлених сторін, зокрема компетентні органи від кожної держави-члена Європейського Союзу, а також Ісландії, Ліхтенштейну та Норвегії. Виробники, постачальники послуг, імпортери, роздрібні та гуртові торговці також мають право брати участь у роботі комісії.



Сертифікат EU Ecolabel мають жіночі футболки PRO WEAR CARE та чоловічі PRO WEAR. Моделі пошиті з тканини зі складом – 60% бавовна, 40% поліестер.

Також стандарту EU Ecolabel відповідають чоловічі футболки поло PRO WEAR з кнопками на планці. Ці моделі виготовлені з тканини, яка має у своєму складі 50% бавовни й 50% поліестеру. Футболки чоловічі Lyocell ID identity, пошиті з тканини зі складом 70% поліестеру та 30% переробленого ліоцеллу.

Екомаркування ЄС допомагає споживачам, торговцям і підприємствам робити дійсно екологічний вибір. Логотип EU Ecolabel став синонімом якості, товари з таким маркуванням відповідають найвищим екологічним стандартам. Екомаркування ЄС гарантує, що одяг не буде містити залишків пестицидів та інших шкідливих хімічних речовин, що були використані тільки екологічно чисті барвники, що стічні води обробляються відповідально.

.

Чому екомаркування ЄС важливе:

  • демонструє справді «зелені» продукти, що дає змогу робити екологічний вибір;
  • приносить користь навколишньому середовищу;
  • заохочує відповідальний бізнес;
  • дозволяє суб’єктам ринку робити внесок у досягнення політичних цілей кліматично нейтральної, чистої економіки замкнутого циклу та чистого довкілля;
  • гарантує, що вироби довговічні та їх легко ремонтувати/переробляти;
  • мінімізує використання шкідливих хімічних речовин;
  • допомагає зменшити споживання енергії та викиди CO2.

Список товарів, що мають сертифікати EU Ecolabel, постійно росте. Останніми, за рішенням Комісії (ЄС) 2023/693 від 27 березня 2023 року, екологічні критерії та відповідні вимоги до оцінки та тестування були розширені для 7 груп мийних засобів.

 ⇑ 

TEXTILNÍ ZKUŠEBNÍ ÚSTAV

.


Сертифікат Textilní zkušební ústav (TZÚ) – авторитетний європейський стандарт якості. Його видає чеський інститут, який спеціалізується на проведенні випробувань матеріалів та виробів у сфері текстильної промисловості. Сертифікат отримують виробники або власники продукції. Цей документ є доказом того, що їхні текстильні вироби відповідають встановленим стандартам якості та безпеки.

Інститут тестування текстилю TZÚ з м. Брно (Чехія) є лідером у галузі тестування та сертифікації. В його лабораторіях постійно здійснюються сотні випробувань майже для всіх видів текстильних виробів.

.

Ключовим питанням випробувань наразі є безпека:

  • виявлення шкідливих речовин;
  • негорючість матеріалів;
  • гігієнічні властивості;
  • стійкість текстилю.

Про високу кваліфікацію, досвід та авторитет співробітників інституту свідчить те, що заклад є судово-експертним інститутом. Історія створення TZÚ сягає далеких часів – 1927 р. Після всіх перегрупувань і трансформацій в 1992 р. заклад став незалежною організацією. Йому вдалось виконати умови європейських стандартів щодо незалежності органів сертифікації.

З березня 1993 р. організація стала називатися Інститутом тестування текстилю (TZÚ). Акредитація випробувальної лабораторії, органу сертифікації продукції, систем якості (ISO 9001) і систем управління навколишнім середовищем (ISO 14 001) призвела до авторизації інституту. З 1 липня 2022 р. всі нові сертифікати відділів COS і COV Текстильного випробувального інституту забезпечуються голограмою. Метою цього елемента захисту є запобігання несанкціонованій модифікації сертифікатів та їх підробці. На голограмі нанесено логотип і серійний номер, який зареєстрований в TZÚ.

TZÚ акредитований Чеським інститутом, діє як авторитетний орган сертифікації продукції № 3044. Проводить оцінку в межах Європейського Союзу як уповноважений орган № 1021.

Інститут тестування текстилю TZÚ грає важливу роль у розробці нових технологій та інновацій в текстильній галузі. Його діяльність сприяє росту конкурентоспроможності чеських та міжнародних підприємств. Для забезпечення актуальності своїх послуг та стандартів інститут взаємодіє зі стандартизаційними організаціями, галузевими об'єднаннями та бізнес-спільнотою. Професійна експертиза TZÚ та їхня акредитація відповідно до міжнародних стандартів роблять їх важливим гравцем у забезпеченні високої якості та стандартів безпеки в текстильній галузі.

Основні функції TZÚ включають:

  • випробування матеріалів та виробів на міцність;
  • стійкість до впливу навколишнього середовища;
  • визначення характеристик екологічної безпеки;
  • аналіз хімічного складу та інші технічні параметри, необхідні для визначення відповідності продукції встановленим стандартам.

Прикладом якісного сертифікованого виробу є стильна кепка coFEE Classic з козирком типу sandwich. Головний убір пошитий зі 100% бавовни й повністю відповідає стандартам безпеки. Кепка приємна на дотик, стійка до носіння. Схожі характеристики у кепки coFEE Turned sandwich, яка теж має сертифікат якості TZÚ. Панелі гарно тримають форму головного убору. Кепка міцна та зносостійка, виготовлена з безпечних матеріалів.

Повністю відповідає гігієнічним вимогам технічної специфікації кепка Five panels snap coFEE. Ця легка модель унісекс з сіткою призначена для щоденного носіння та активного відпочинку. Пошита з тканини зі складом: 60% бавовна, 40% поліестер. Виріб має європейський сертифікат TZÚ. Ніякого ризику для здоров'я не буде від носіння сертифікованої ультралегкої кепки Taslon coFEE зі 100% поліестеру. Симетричні панелі й лазерна перфорація роблять головний убір зручним та комфортним. Поліестер стійкий в носінні, має великий термін експлуатації.

Зручний поліестеровий баф від бренду coFEE CC5000 прикриває ніс та рот. Можна не боятися тісного контакту зі шкірою при носінні, гігієнічні властивості виробу пройшли перевірку й були підтверджені чеським Інститутом тестування текстилю. Баф має сертифікат TZÚ.

 ⇑ 

Якщо хочете знайти речі, що відповідають європейським стандартам якості й мають відповідні сертифікати, вам варто подивитися на товари в нашому інтернет-магазині. Бергамо Україна – це компанія, якій можна довіряти.